Ali so laminati in vinil primerni za talno gretje?

Ena pomembnejših odločitev, ko urejamo dom je, kakšna tla bomo imeli. Na izbiro je namreč ogromno barv, oblik, predvsem pa vrst. Na tla lahko položimo vse od kamna, ploščic pa do plute, laminata, parketa in vinila. Pred nakupom talnih oblog se je potrebno odločiti o načinu ogrevanja.

Najbolj primerni materiali za talno gretje so zagotovo naravni, kot je recimo kamen, saj je zelo dober prevodnik toplote, se hitro segreje, toploto pa ohranja dlje časa. V kolikor je sistem talnega gretja pravilno projektiran in izveden, pa lahko nanj položimo skorajda vse vrste talnih oblog, vključno z vinilom in laminatom.

Talno gretje PROFIX® je s svojimi tehničnimi karakteristikami, prevodnostjo in zalitostjo cevi z estrihom idealno talno ogrevanje za keramiko, klasični parket, laminat, vinil, epoksi, linolej in tekstilne talne obloge, kar dokazuje tudi certifikat o lastnostih talnega ogrevanja pridobljenega pri ZAG Slovenija.

Laminati in talno gretje

Laminat je talna podloga, ki navdušuje s svojo vsestranskostjo, uporabnostjo, ceno in izgledom. Je zelo dobra izbira za bivalne in poslovne prostore, saj je na voljo ogromno barvnih kombinacij in vzorcev, kar pomeni, da bo vsak našel nekaj zase. Pri izbiri pa je potrebno biti pozoren tudi na njegovo debelino oziroma razred obrabe.

Laminat in talno gretje sta dobra kombinacija, seveda pod pogojem, da vam eno in drugo položijo strokovnjaki, saj bosta le pravilno položena talno gretje in laminat dosegala najboljše učinke. Pri tem zelo pomembno vlogo igra tudi estrih, ki mora biti ustrezno pripravljen in dobro posušen. Sicer pa je pri polaganju laminatov na talno gretje pomembno, da je podlaga čimbolj ravna in da je uporabljena ustrezna podloga, ki dobro deluje kot prevodnik toplote.

Vinil in talno gretje

Vinil velja za eno najbolj priljubljenih talnih oblog. Razlog je ta, da je primeren za vse prostore, na dotik pa je topel in prijeten, kot pika na i pa zelo enostaven za čiščenje, obraba je zelo majhna. Kot laminat je tudi vinil na voljo v najrazličnejših barvah, vzorcih in dimenzijah.

Zaradi nizke višine vgradnje je zelo primeren za polaganje na talno gretje. Vinil in talno gretje veljata za dober par, saj ima vinil zelo dobro toplotno prevodnost. Vinil za talno gretje mora biti položen na suh estrih, prav tako je potrebno zagotoviti popolnoma ravno in gladko podlago.

Neprimerna talna obloga za talno ogrevanje

Pri polaganju talnega gretja se je s strokovnjakom potrebno posvetovati tudi o ustreznosti izbrane talne obloge, saj se lahko zgodi, da le-ta ne bo primerna. Danes so redke talne obloge, ki so neprimerne za talno gretje. Večina talnih oblog je le bolj primerna (imajo večjo toplotno prevodnost) in manj primerna (imajo manjšo toplotno prevodnost).

Vsekakor je potrebo pred izvedbo talnega gretja določiti željeno talno oblogo in strokovnjak bo temu primerno naredil izračun ter delovni načrt za talno gretje, ki bo ob strokovni izvedbi zagotavljalo varnost in topel dom brez velikih stroškov ogrevanja.

V vsakem primeru je priporočljivo, da delo opravijo strokovnjaki z dovolj znanja in izkušnjami. Zato vam svetujemo, da izberite podjetje, ki je specializirano in ima izkušnje s talnim gretjem oz. s polaganjem in prodajo talnih oblog. Samo tako boste lahko vrsto let uživali v prednostih, ki jih prinaša talno ogrevanje.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*