Kako deluje talno gretje

Talno gretje je zaradi svoje energetske učinkovitosti, blagodejnega vpliva na zdravje, udobja in prijetne temperature zagotovo najprimernejše ogrevanje. Deluje tako, da preko položenih cevi ogreje estrih in s prenosom toplote v tla ogreva prostor od spodaj navzgor. Sistem talnega gretja pa se lahko uporablja tudi za hlajenje prostorov.

Talno gretje in hlajenje torej delujeta preko istega sistema cevi in poskrbita za prijetno mlačna tla, ki enakomerno ogreva ali hladi vaše prostore. 

V nadaljevanju tega članka bomo podrobneje predstavili osnovne sisteme in delovanje talnega gretja, kot tudi najbolj primerne prostore za uporabo talnega gretja in njegovo kompatibilnost z različnimi talnimi oblogami.

Osnovni sistemi talnega gretja

Talno gretje se uvršča med ploskovna ogrevanja, kamor spadata tudi stropno in stensko ogrevanje ter hlajenje.

Pri sistemih talnega gretja je grelna površina razmeroma velika, zato je pri pravilno projektiranem in izvedenem talnem gretju temperatura tal lahko nižja – od 22 do največ 32 °C v kopalnicah. Nižja je lahko tudi dejanska temperatura zraka v prostoru, saj je zaradi prehoda temperature skozi veliko površino, večja občutena temperatura.

Kako deluje talno gretje - osnovni sistem talnega gretja

Poznamo tri sisteme talnega gretja:

  • vodni sistem, kjer je medij voda,
  • električni sistem in
  • toplozračni sistem, kjer je medij topel zrak. 

Pri nas sta prisotna prva dva sistema talnega gretja, vsem trem pa je skupen isti način delovanja – prenos toplote preko ogretih tal v prostor.

Toplota, ki segreva kable ali cevi se proizvaja z uporabo električne energije (električni sistem) ali z ogrevanjem vode (toplovodni sistem). Primerjali bomo dva osnovna principa delovanja talnega gretja, ki se razlikujeta glede na vir toplote – električno in vodno talno gretje.

Vodno talno gretje

V sistemih z vodnim talnim gretjem se kot medij uporablja voda. Topla voda se segreva v izbrani ogrevalni napravi – to je lahko toplotna črpalka, plinska peč, oljna peč, peč na pelete, sekance ali drva, elektrika ali sončni kolektorji. Topla voda nato teče po plastičnih ceveh, ki so nameščene v estrihu.

Sistem vodnega talnega gretja nam omogoča veliko fleksibilnosti, saj lahko, v primeru dviga cen energentov, zamenjamo ali dogradimo svojo ogrevalno napravo. Položen sistem talnega gretja lahko torej priključimo na skoraj katerokoli ogrevalno telo.

Električno talno gretje

Električni sistem talnega gretja je sestavljen iz mreže električnih kablov, ki so oblikovani v grelne preproge ali grelne folije. Sistem je potrebno priključiti na elektriko, s pomočjo katere se kabli segrevajo in proizvedeno toploto prenašajo na estrih.

Za vgradnjo električnega talnega gretja se lahko uporabijo različni elementi. Le-ti vključujejo cevi, kable, matice ali folijo, ki se nahaja med izolacijo in talno oblogo. 

Načrt in kako deluje talno gretje

Oba sistema, tako vodno kot električno talno gretje, sta primerna za skoraj vse vrste talnih oblog. Razlikujeta pa se v:

  • težavnosti namestitve,
  • višini investicije,
  • višini stroškov v času uporabe,
  • življenjski dobi in
  • garanciji.

Električno talno gretje je običajno enostavnejše za namestitev, kot vodno talno gretje, vendar je investicijsko dražje, kot so dražji tudi stroški ob njegovi uporabi.

Uporaba električnega talnega gretja poviša porabo elektrike – in ker je strošek električne energije vezan na trg energentov, je lahko le-ta lahko zelo visok. Električno talno gretje je zelo priporočljivo za manjše prostore, predvsem za sanacijo kopalnic.

Sistemi talnega gretja, tako električni kot vodni, se lahko polagajo bodisi na armirano mrežo, direktno na izolacijo z raznimi izvedbami folij (ALU folije, PE folije, čepaste folije, ipd.), na sistemsko ploščo brez izolacije ali z vakumirano folijo bodisi direktno na izolacijo, snemljivo čepasto folijo ali celo brez estriha.

Vsak sistem talnega gretja ima svoje prednost in slabosti, zato se je pred vgradnjo najbolje posvetovati s strokovnjakom, ki vam svetuje o najboljših možnostih za vaš dom in pred vgradnjo naredi detajlni načrt.

Ali je talno gretje učinkovito?

Talno gretje je zelo učinkovit način ogrevanja. Obstaja pa podatek, ki nam dejansko pove, kako učinkovito je naše talno gretje – to je % zalitosti cevi z estrihom.

Višja kot je zalitost cevi, manj bo izgub pri prenosu toplote. To pa zaradi tega, ker okoli cevi ne bo zračnih prostorov, kamor bi lahko uhajala toplota. Kadar bo cev popolnoma oblita z estrihom, se bo toplota hitreje prenesla in ogrela estrih. Tako se bo hitreje ogrel celoten prostor in porabilo se bo manj vode ali elektrike za ogrevanje.

Manj, kot bo porabljene energije, nižji bodo stroški ogrevanja. Zato – višja, kot je zalitost cevi, bolj energetsko učinkovito je talno gretje.

Pri podjetju Profix smo razvili inovativno sistemsko ploščo, ki ponuja daleč največjo povprečno zalitost cevi na trgu – kar 85 %. Spodnja slika prikazuje zalitost cevi z estrihom pri uporabi naše rumene sistemske plošče PROFIX.

Kot lahko vidite, je cev popolnoma obdana z estrihom in na splošno je izredno malo praznih prosto-rov, kjer bi se toplota izgubila.

Pri izbranem ponudniku se pozanimajte o % zalitosti cevi z estrihom in stremite k čim večjemu odstotku zalitosti.

Kako deluje talno gretje in kakšna je optimalna zalitost estrihov?

Kako se talno gretje oziroma hlajenje uporablja za hlajenje prostorov?

Talno gretje lahko deluje tudi kot sistem hlajenja, ki je znan kot talno hlajenje. Pri tem se uporablja enak sistem cevi, kot pri talnem gretju. Možnost talnega hlajenja je potrebno vključiti že v fazo projektiranja, da tekom morebitne uporabe ne pride do težav.

Talno hlajenje je učinkovit način hlajenja prostorov, saj se hladilni učinek (podobno kot toplotni) širi enakomerno in počasi, kar zagotavlja udobno temperaturo in preprečuje prepihe ali nihanja temperature. Vendar je potrebno jasno povedati, da takrat, ko bo zunanja temperatura nekaj dni zapored 32 oC in več, lahko pride do nezadostnega hlajenja prostorov. Korektno je povedati, da v takšnih pogojih talno, stensko in stropno hlajenje ne zmore nadomestiti klimatske naprave.

Kje lahko uporabimo sistem talnega gretja?

Njegova uporaba je vsestranska. Sistemi talnega gretja se lahko uporabijo za ogrevanje v hišah, v več stanovanjskih objektih, hotelih, vrtcih, športnih dvoranah, mehaničnih delavnicah, skladiščih, kurjih farmah, avtosalonih, cerkvah … in celo v industrijskih objektih z veliko obremenitvijo tal.

Industrijska plošča PROFIX EXTREM je proizvedena in testirana za prenašanje izjemno visokih obremenitev. Ponaša se z nosilnostjo vse do 16 ton/m³.

Kako deluje talno gretje in kje ga lahko optimalno izkoristimo?

Je pa talno gretje zagotovo prva izbira pri novogradnjah in postaja vse bolj priljubljena izbira pri renovacijah. Investitorji se le še izjemoma odločajo za klasično radiatorsko ogrevanje, saj je talno gretje udobnejše in energetsko učinkovitejše.

Zaradi vseh prednosti, ki jih ponuja talno gretje, boste z njegovo vgradnjo povečali tudi vrednost vaše nepremičnine.

Primerne talne obloge za talno gretje

Talno gretje je združljivo z veliko večino talnih oblog, ne pa z vsemi. Pomembno je, da projektanta že na začetku seznanite z izbiro talne obloge, ki bi jo želeli vgraditi nad sistem toplotnega ogrevanja. Tako bo lažje pripravil ustrezen izračun in načrt, da bo izkoristek ogrevanja karseda največji.

Kako deluje talno gretje in katere so najbolj primerne talne obloge?

Ker sistem talnega gretja skrbi za prijetno mlačna tla v prostoru, je še posebej ugoden v prostorih s ploščicami. Če so ploščice včasih uporabljali samo v kopalnicah, so danes vse pogostejša izbira tudi za kuhinjo, dnevno sobo ali celotno hišo. 

Keramika, naravni kamen in glajen beton

Vse keramične in betonske obloge so, ne le zelo priljubljene zaradi enostavnega čiščenja in vzdrževanja, temveč so zelo primerne za nad sisteme talnega gretja. Sicer je od debeline posameznega materiala odvisno, koliko časa je potrebnega za ogretje prostora, vendar imajo vse keramične, kamnite in betonske obloge zelo dobro toplotno prevodnost.

Parket

Parket in druge vrste lesenih talnih oblog so prav tako primerne za nad sistem talnega gretja. Pri lesenih oblogah je potrebno malo več previdnosti, ker se les širi in krči glede na razliko v temperaturi.

Le redke talne obloge niso primerne za talno gretje, vendar se je pred izbiro vedno priporočljivo obrniti na usposobljene strokovnjake, ki vam bodo znali pravilno svetovati.

Laminati in vinilne obloge

Pri laminatih in vinilnih oblogah je potrebno preveriti kompatibilnost s sistemom talnega ogrevanja. Težava je, da se nekateri cenejši laminati in vinil ob določenih temperaturah začnejo napihovati, zvijati in dvigovati od osnovne podlage. Te težave niso povezane s talnim gretjem ampak s samo kvaliteto laminata ali vinila in bi se pojavile tudi tam, kjer ni vgrajenega talnega gretja.

Tekstilne obloge

Tudi tapisoni, itisoni ali celo volnene talne obloge so primerne za sisteme talnega gretja. Potrebno izbrati talno oblogo s čim manjšo toplotno upornostjo.

Poškodbe in okvare talnega gretja

Pri kvalitetno izvedenem sistemu talnega gretja, ki je pravilno projektiran in nameščen s strani strokovnega inštalaterja, praviloma ne prihaja do poškodb in napak. Kvalitetni sistemi imajo zelo dolgo življenjsko dobo, na primer, sistem talnega gretja s sistemsko ploščo Profix ima pričakovano življenjsko dobo 100 let.

Do napak in okvar prihaja tam, kjer si investitor ne vzame dovolj časa (tega je žal, še kar veliko) pri izbiri materiala in le-tega prepusti v celoti inštalaterju ali mogoče nestrokovni osebi.

Pri vgradnji talnega gretja je potrebno minimalizirati oziroma izločiti možnosti napak, ker v kolikor pride do težav, so stroški lahko absurdno visoki. Riziko slabega talnega gretja ali nestrokovne vgradnje je prevelik in se ne izplača.

Poškodbe talnega gretja s strani uporabnike so redke. Do težav s strani uporabnika lahko pride le, če talnega gretja (sploh v hladnih mesecih) ne uporabljamo redno ali če ga uporabnik izklopi v primeru daljše odsotnosti. Takrat lahko ob negativnih temperaturah voda v ceveh zamrzne in povzroči razpoke v ceveh. Zato je pomembno, da ob prenehanju uporabe talnega gretja (za dalj časa), vodo izpraznimo iz sistema oziroma napolnimo sistem s sredstvom proti zamrzovanju za ogrevalne naprave.

Talno gretje poskrbi za prijetno in zdravo toploto v vašem domu ter se lahko pohvali s številnimi prednostmi, v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Je učinkovit, neviden in prostorsko varčen način ogrevanja, ki zagotavlja enakomerno toploto po celotnem prostoru.

Pozabite na hladna tla in neugodje ob hoji po mrzlih površinah. Kontaktirajte izkušenega svetovalca za talno gretje , ki bo talno gretje popolnoma prilagodil vašim željam in potrebam.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*