Talno gretje je postalo izbira številka 1 pri novogradnjah in vse pogostejša izbira pri renovacijah.

Sistem talnega gretja je eden najstarejših poznanih sistemov centralnega gretja prostorov, saj so ga uporabljali že pred več kot 2.000 leti, v rimskih časih. Takrat je prenosnik toplote bil dimni plin, ki je krožil pod kanalih pod hišo. Danes je zgodba talnega gretja povsem drugačna, saj je tehnologija izjemno napredovala.

Talno gretje se uvršča med ploskovna ogrevanja, kamor spadata tudi stensko in stropno ogrevanje ter hlajenje.

Delovanje talnega gretja

Sistem talnega gretja bazira na ceveh, položenih na tleh. Poznamo dve vrsti talnega gretja – ogrevanje z vodo in ogrevanje z elektriko.

Oba sistema sta primerna za vse vrste talnih oblog, pri čemer je potrebno poudariti razliko v višini investicije in razliko v višini stroškov v času uporabe. Ogrevanje z elektriko je investicijsko neprimerno dražje, kot ogrevanje na vodo, obratovalni stroški v času uporabe, pa so pri ogrevanju z elektriko prav tako višji.

Prednosti talnega gretja

Talno grejte v primerjavi z drugimi centralnimi gretji prinaša precej prednosti.

  1. Zagotavljanje višje kakovosti bivanja. Temperatura pri tleh je višja in proti stropu upada in takšna razporeditev je za človeka zelo ugodna.
  2. Manj prahu. Zaradi razporeditve omenjene zgoraj in zaradi manj intenzivnega kroženja zraka, se dvigne precej manj prahu, obenem je zrak manj izsušen, njegova relativna vlaga pa višja.
  3. Dodaten prostor. Talno gretje je skrito pod tlemi, zato pridobimo dodaten prostor, obenem pa je to boljše oziroma tudi iz estetskega vidika.
  4. Visok prihranek. S talnim gretjem enak občutek toplote, kot pri radiatorskem sistemu, dosežemo pri nižji temperaturi, kar pomeni prihranek energije in posledično nižje stroške.

Vpliv talnega gretja na zdravje

S talnim gretjem je povezanih kar nekaj predsodkov. Najpogostejši je ta, da je škodljivo zdravju. Ti predsodki v večini izvirajo iz časov, ko smo bili premalo podučeni o talnem gretju, ko so možnosti regulacije bile slabše, temperature v ceveh pa previsoke. V tem primeru bi lahko tudi za klimatske naprave trdili, da so škodljive zdravju, saj se lahko ob njihovi uporabi prehladiš. A se to zgodi samo v primer, če jih ne znamo pravilno uporabljati.

Resnica je torej ravno nasprotna, saj talno gretje velja za enega najbolj zdravih načinov ogrevanja v stanovanjskih prostorih. Izboljša mikroklimo, obenem pa je temperatura po prostoru razporejena enakomerno, manjše je kroženje zraka in posledično zmanjšan pojav alergij in občutljivosti na cvetni prah.

Optimalna temperatura talnega gretja

Temperatura vode v ceveh talnega gretja se giblje med 25 in 35 °C. Razlog, da tak sistem dobro funkcionira ob relativno nizki temperaturi (pri radiatorskem sistemu se voda segreje na približno 60 °C), je ta, da voda v ceveh seva toploto v estrih, kar ustvari veliko grelno površino. Temperatura tal je lahko različna glede na namembnost posameznih prostorov:

  • bivalni prostori med 25 in 29 °C,
  • kopalnice in površine ob bazenih: 33 °C,
  • zunanje zastekljene površine: 35 °C.

Talno gretje cena

Talno gretje je veliko bolj dostopno, kot bi marsikdo mislil. Investicija se hitro povrne, na dolgi rok pa v primerjavi z drugimi centralnimi načini ogrevanja prinaša visoke prihranke.

Razlika v ceni med sistemom talnega gretja STANDARD in PROFIX®, je pri hiši velikost 150 m2, samo 300 EUR. Z obzirom na to, da pri talnem gretju PROFIX® prejmete tudi 25-letno garancijo, da je kakovost višja, prav tako energetska učinkovitost, je razlika zanemarljiva. Dodatno, sistemska plošča PROFIX® je plod slovenskega znanja, razvoja in proizvodnje, zato je zagotovo smiselno sprejeti odločitev za sistem talnega gretja PROFIX®.

Potrebujete pomoč?

Prijazni in strokovni svetovalci PROFIX vam bodo z veseljem pomagali.
02 608 50 18 ali info@profix.si
kontakt