Categories Nekategorizirano

Kakšna je maksimalna temperatura vode v talnem gretju?

Temperatura vode pri talnem gretju

Energetska učinkovitost, varčnost in udobna toplina so glavni razlogi za vse večjo priljubljenost talnega gretja. Gre za številko 1 pri izbiri ogrevanja za novogradnje, ki je še posebej priporočljiva v kombinaciji s toplotno črpalko.

Da bi razumeli koncept talnega gretja, je pomembno razumeti osnovna načela njegovega delovanja. Vodno talno gretje je nizkotemperaturni režim ogrevanja, ki s toplo vodo preko cevi, skritimi v estrih pod tlemi, ogreva prostor.

Kje se voda ogreva, kakšna je maksimalna temperatura vode in kako to vpliva na porabo energije, razložimo v nadaljevanju zapisa.

Razumevanje sistemov talnega gretja s toplo vodo

Sistemi vodnega talnega gretja zajemajo več ključnih komponent, ki skupaj delujejo za zagotavljanje prijetne toplote in udobja. Te vključujejo vir toplote, kot je kotel ali toplotna črpalka, razdelilni kolektor, cevi, sistemsko ploščo ter krmilni sistem.

Talno gretje in toplotna črpalka

Vir toplote je odgovoren za ogrevanje vode na želeno temperaturo, medtem ko razdelilni kolektor nadzira pretok vode do vsake posamezne cevi oziroma prostora.

Cevi za talno gretje so običajno izdelane iz vzdržljivih materialov, kot je prepleten polietilen (PEX), so nameščene pod tlemi, na sistemsko ploščo ali armirano mrežo, in zalite z estrihom. Njihova glavna naloga je prenašanje toplote vode iz cevi na estrih ter posledično v prostor.

Ker se ogreti zrak vedno dvigne nad hladnega, se toplota enakomerno razporedi po celotnem prostoru.

Kako hitro in predvsem učinkovito, boste s talnim gretjem ogreli svoj dom, je odvisno od izbire pravega talnega gretja.

Preverite % zalitosti cevi z estrihom – ta nam namreč govori o dejanski učinkovitosti talnega gretja. Višji, kot je odstotek zalitosti cevi z estrihom, bolj učinkovito je talno gretje.

Zakaj, brez zračnih mehurčkov med sistemsko ploščo, cevmi in estrihom, bo prenos toplote veliko hitrejši. Vaš dom bo hitreje ogret, stroški električne energije za ogrevanja pa bodo nižji.

Sistem talnega ogrevanja PROFIX® je prvi certificiran sistem, ki zajema sistemsko ploščo, cev in estrih. Presega vse standarde kakovosti na področju ploskovnega ogrevanja in hlajenja, z dejansko zalitostjo cevi z estrihom do 100 %.

Zalitost cevi z estrihom v sistemski plošči Profix

Najvišja temperatura vode pri talnem ogrevanju

Temperatura vode pri sistemih talnega gretja je pomemben faktor za optimalno udobje in učinkovitost. Idealna temperatura se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so vrsta talne obloge, velikost prostora, izolacija in toplotne izgube prostora.

Pri talnem gretju je sicer najvišja dovoljena temperatura, ki jo doseže ogrevalni sistem, lahko visoka, včasih celo do 50 °C, kar pa predstavlja ekstremne pogoje. Realno gledano, temperatura tal v bivalnih prostorih naj ne bi presegala 29 °C in 33 °C v kopalnicah.

Danes se sodobne hiše ogrevajo v območju med 28 °C in 40 °C, pri čemer konkretna temperatura variira glede na nivo izolacije in energetske učinkovitosti stavbe. V tem razponu temperatura ogrevanja zagotavlja učinkovito ogrevanje prostorov ob hkratnem ohranjanju optimalnega udobja in varnosti za prebivalce.

Pri načrtovanju in vzdrževanju talnega ogrevanja je ključnega pomena dosledno slediti priporočenim temperaturnim omejitvam, saj to zagotavlja optimalno delovanje sistema, preprečuje neprijeten občutek vročih površin ter obenem prispeva k energetski učinkovitosti in trajnostni rabi energije.

Optimalna temperatura sistemske vodo omogoča udobno ogrevanje brez nepotrebnega energijskega zapravljanja. Pomembno je poudariti, da preseganje najvišje temperature vode lahko privede do pregrevanja, kar je lahko neprijetno in potencialno škodljivo za tla ali druge sestavne dele sistema.

Dejavniki, ki vplivajo na temperaturo vode pri talnem gretju

Več dejavnikov lahko vpliva na nastavitev temperature vode pri sistemih talnega ogrevanja. Eden glavnih dejavnikov je vrsta talne obloge.

Različni materiali talne obloge imajo različne lastnosti toplotne prevodnosti, kar pomeni, da prenašajo toploto različno hitro.

Na primer, ploščice in kamnite talne obloge imajo visoko toplotno prevodnost in lahko prenesejo višjo temperaturo vode, medtem ko imajo leseni in laminatni podi nižjo toplotno prevodnost in zahtevajo nižjo temperature vode, da se prepreči morebitna škoda.

Drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na temperaturo vode, vključujejo velikost prostora, izolacijo in toplotne izgube.

Večji prostori ali slabo izolirani prostori lahko zahtevajo višjo temperaturo vode za kompenzacijo izgubljene toplote.

Talno gretje je značilno predvsem za novogradnje, v katerih je s sodobnim načinom gradnje poskrbljeno za zelo dobro izolacijo (fasadna izolacija, varčnejša okna, gradnja brez toplotnih mostov …).

To pomeni, da je način ogrevanja lahko racionalnejši in je možno zagotavljati ustrezno bivalno klimo že samo z nizkotemperaturnim talnim ogrevanjem.

Zagotavljanje optimalnega udobja s pravilno temperaturo vode

Za dosego maksimalnega udobja s talnim ogrevanjem je ključno, da pravilno nastavite temperaturo vode. Previsoka temperatura lahko privede do pregrevanja in nelagodja, pri prenizki temperaturi pa vas lahko zebe.

Optimalna temperatura tal pri talnem gretju je med 23 in 24 ˚ C. Le-ta omogoča prijetno temperaturo zraka med 18 in 20 ˚ C v višini glave.

Za razliko od visokotemperaturnega radiatorskega ogrevanja, pri katerem tla ostanejo popolnoma hladna, pri talnem gretju čutimo večje udobje in prijetnejšo temperaturo pri kontaktu s tlemi. »Če vas zazebe v noge, vas zebe povsod,« pravijo. S toplimi nogami namreč zavedemo telo, da zazna nižjo temperaturo kot ugodno.

Potrebno je poudariti, da ne noge, ne tla, niso resnično topla – le prepreči se občutek hladnega stika med nogami in tlemi.

Topla tla kot posledica talnega gretja

Pri radiatorskem ogrevanju ima voda v ogrevalnem sistemu med 50 in 60 ˚ C ­– kako je mogoče, da s talnim gretjem prostor ogrejemo bolje, s skoraj 3 krat nižjo temperaturo? Razlog se skriva v velikosti ogrevalne površine.

Medtem ko so radiatorji ogrevalna telesa z razmeroma majhno površino (zato včasih potrebujemo tudi dva ali tri na sobo), pa pri talnem gretju ogrevalno telo predstavljajo celotna tla.

Prenos toplote zatorej poteka preko veliko večje površine. Poleg tega, ni potrebe po ogrevalnih telesih, zato imate pri projektiranju interierja popolnoma proste roke.

Priporočljivo je, da se posvetujete s strokovnjakom ali inženirjem za ogrevanje, ki lahko oceni specifične zahteve vašega prostora in zagotovi smernice glede primerne temperature vode.

Poleg tega sodobni sistemi talnega ogrevanja pogosto vključujejo pametne termostate, ki omogočajo natančen nadzor temperature, za maksimalno udobje in energetsko učinkovitost.

Kako temperatura vode vpliva na stroške električne energije?

Ena od pogostih skrbi pri talnem gretju je potencialen vpliv na stroške električne energije. Stroški porabljene energije v času obratovanja so pri talnem gretju nižji kot pri radiatorskem ogrevanju, ravno na račun nižjih temperatur v ogrevalnem sistemu.

Šteje vsaka stopinja, zato je pomembno izbrati, ne le, kvalitetno talno gretje, temveč tudi izkušenega ponudnika, ki bo poskrbel za pravilno vgradnjo.

Z ustrezno izolacijo prostora in uporabo programabilnega termostata za nadzor urnika ogrevanja je mogoče zmanjšati porabo energije in zmanjšati stroške električne energije. Poleg tega, lahko uporaba toplotne črpalke kot vira toplote dodatno izboljša energetsko učinkovitost in zmanjša obratovalne stroške.

Pogoste zmotne predstave o talnem ogrevanju s toplo vodo

Kljub številnim prednostim talnega gretja, obstaja nekaj morebitnih težav oziroma velikokrat gre za zmotna prepričanja, ki jih velja nasloviti. Ena od pogostih skrbi je dolg reakcijski čas zaradi velike akumulacije.

Talno gretje morda potrebuje več časa, da ogreje prostor, vendar se to izkaže bolj za prednost, kot slabost. To pomeni, da pri talnem gretju hitre temperaturne spremembe niso mogoče, kar je zelo ugodno za naše zdravje.

Druga zmotna predstava je, da je talno gretje primerno le za nove gradnje ali večje prenove. Čeprav je med temi procesi lažje namestiti talno gretje, ga je mogoče vgraditi tudi v obstoječe prostore s pomočjo izkušenih strokovnjakov.

Polaganje talnega gretja

Edina težava, ki se lahko pojavi pri talnem gretju je nepravilna dimenzioniranost in materiali neustrezne kvalitete. Pomembno je upoštevati tehnične lastnosti posameznega sistema na tržišču in ga uskladiti z dejanskimi potrebami doma.

S talnim gretjem do večjega udobja in prijetne temperature

Talno gretje omogoča prijetno in zdravo temperaturo v prostoru. Ključno vlogo igrata nižja temperatura vode, ki se pretaka po ogrevalnem sistemu in večja površina, skozi katero prehaja toplota. Poleg tega, je talno gretje popolnoma skrito pod tlemi, zato ne kvari podobe interierja.

Prijetno sobno temperaturo, okoli 20 ˚ C, lahko dosežete zgolj z nekaj stopinj višjo temperaturo sistemske vode. Pomislite na energetsko učinkovitost in udobje, ki ga lahko dosežete. Zakaj bi čakali? Preverite naše vrhunske sisteme talnega gretja PROFIX® in poskrbite za udobje v svojem domu.

Sorodni članki:

Categories Nekategorizirano

Minimalna višina za talno gretje

Minimalna višina za talno gretje

Ko govorimo o minimalni višini za talno gretje, govorimo o višini celotnega “sendviča” pod tlemi, ki zajema 3 nivoje – sistemsko ploščo, cevi in estrih. Koliko bo dejanska višina tako imenovanega “sendviča”, je odvisno od vrste sistema talnega gretja, načina namestitve in od specifičnih zahtev vašega prostora.

Zahtevano minimalno višino sistema talnega gretja določi strokovnjak, ki jo glede na številne dejavnike specificira v načrtu polaganja. Bolj, kot višina talnega gretja, je pomembna povezava vseh nivojev, ki se odraža v odstotku (%) zalitosti cevi – to je ključen dejavnik, ki vpliva na energetsko učinkovitost talnega gretja.

Kaj je minimalna višina za talno gretje in od česa je odvisna?

Minimalna višina za talno gretje je skupna višina vseh komponent oziroma nivojev talnega gretja pod talno oblogo – dodatne izolacije, sistemske plošče, cevi in estriha. Ča naredimo prečni prerez pod tlemi, dobimo pregled nad nivoji, ki sestavljajo skupno višino.

Komponente v posameznem nivoju se razlikujejo glede na izbrano vrsto talnega gretja (toplovodno ali električno talno gretje) in od posameznega ponudnika oziroma izvajalca talnega gretja.

Poleg tega, je načrt polaganja talnega gretja, ki ga pripravi strokovni izvajalec, odvisen od številnih dejavnikov, ki vplivajo na temperaturo zraka v prostoru, na primer:

 • velikosti prostora,
 • izolacije,
 • talne obloge,
 • višine estriha,
 • obremenitve v prostoru (od 500 do 16 000 kg/m³),
 • namembnosti prostora (garaža, dnevna soba, kopalnica, bazen, fitnes …)
 • geografske lokacije (senčna ali sončna lega hiše oziroma objekta),
 • števila oken v prostoru ali
 • drugih specifičnih zahtev prostora.

Projektant strojnih instalacij pri izdelavi načrta upošteva vse zgoraj naštete dejavnike in nato, glede na vaše navade ter energetske potrebe, izdela izračun in načrt, ki vključuje vrsto talnega gretja in celoten postopek vgradnje, vključno s specifikacijo komponent, ki oblikujejo končno višino talnega gretja.

Od izvajalca je tako odvisno, katere komponente in materiale bo uporabil za polaganje talnega gretja. Na primer, v prvem nivoju se kot dodatno izolacijo lahko uporabi vse od tankih izolacijskih folij do debelejših EPS plošč, lahko pa se cevi polagajo direktno na armirano mrežo.

Debelina izolacijske podloge zato zelo variira in posledično vpliva na končno višino talnega gretja. Skupna višina vseh nivojev je od 8 cm do 15 cm višine.

Višina sistema talnega gretja Profix meri od 10 cm in vključuje 3 nivoje:

 • EPS izolacijo s sistemsko ploščo Profix kot ločeno komponento,
 • cevi PEX-a in
 • estrih.

Sistem talnega gretja Profix, z inovativno rumeno sistemsko ploščo, je kot prvi prejel tudi Slovensko tehnično soglasje (STS) pri Zavodu za gradbeništvo Slovenije, za celoten komplet pod talno oblogo – sistemsko ploščo, cevi in estrih. Presega vse standarde kakovosti in zagotavlja energetsko učinkovito talno gretje. Zasnovan je tako, da estrih popolnoma objame cev – zato toplota prehaja hitreje in segreje estrih ter zmanjša čas segrevanja prostora.

Ali višina talnega gretja vpliva na energetsko učinkovitost sistema?

Višina talnega gretja je torej odvisna od komponent, ki sestavljajo tako imenovani “sendvič” sistema in zahtev glede nosilnosti tlaka. Le-ta je načrtovan tako, da bo varčno in energetsko učinkovito poskrbel za vaše temperaturne in tehnične zahteve.

Za učinkovito delovanje in ogrevanje s talnim gretjem ni smiselno preskakovati nivojev in izpuščati določenih komponent, z namenom zmanjšanja minimalne višine talnega gretja. V nekaterih prostorih je včasih prostorska omejitev, zato se lahko ponudniki odločijo za prilagajanja višine talnega gretja, kar pa ni energetsko optimalno. Pomembno je, da so vsi nivoji izvedeni kvalitetno in skladno z načrtom.

Bolj kot dejanska višina “sendviča” talnega gretja, je pomembna sestava nivojev in % zalitosti cevi v njem. Talno gretje Profix zagotavlja 85–100 % zalitost cevi z estrihom. To pomeni, da so v “sendviču” talnega gretja pod talno oblogo, cevi zalite z estrihom in ne z izolacijo, ki zmanjšuje prehod toplote na estrih in posledično v prostor.

Višji, kot je % zalitosti cevi, hitreje se bo segrel estrih in skozi tla ogrel prostor. Posledično bo za ogrevanje porabljeno manj energije in nižji bodo stroški.

Minimalna višina talnega gretja je sicer pomemben dejavnik pri načrtovanju in namestitvi talnega gretja, čeprav ni najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na njegovo energetsko učinkovitost.

Izberite izkušenega strokovnjaka, ki bo določil ustrezno minimalno višino glede na zunanje dejavnike, vaše specifične potrebe in pogoje prostora. Zgolj individualen načrt in pravilna namestitev talnega gretja bo omogočila udobno in učinkovito ogrevanje vašega doma še naslednjih nekaj desetletij.

Categories Nekategorizirano

Kaj vpliva na ceno talnega gretja?

Moški in ženska opazujeta delovanje talnega gretja

Talno gretje je dolgoročna investicija v topel dom. Se pa pri načrtovanju postavlja pomembno vprašanje – koliko bo stalo? Cena talnega gretja je odvisna od različnih dejavnikov, ki segajo vse od zahtevnosti namestitve, vrste talnega gretja (električno ali vodno), fizičnih lastnosti prostora do potreb oziroma navad posameznika ter družine.

V članku bomo govorili o tem, kako ti dejavniki vplivajo na oblikovanje cene talnega gretja in vam skušali razložiti, zakaj so tako pomembni pri oblikovanju celotnih stroškov.

Kvaliteta materialov

Kakovost uporabljenih materialov je vedno dejavnik, ki vpliva na oblikovanje cene in celotnih stroškov. Pri polaganju talnega gretja uporabljamo veliko posameznih komponent – od cevi, plastifikatorjev, folij, zaščitnih in diletacijskih cevi, sponk, sistemskih plošč, regulacijskih enot in drugih dodatkov. Izbira kvalitetnejših komponent lahko zato znatno zviša višino začetnega vložka.

Potrebno pa je poudariti, da je investicijsko gledano razlika izjemno majhna, sploh, kadar jo primerjamo z dolgoročnimi prednostmi, ki nam jih kvalitetno talno gretje prinaša.

Uporaba kvalitetnih materialov zagotavlja hitrejšo povračilo investicije in daljšo življenjsko dobo ogrevalnega sistema.

Pri podjetju PROFIX imamo na voljo dva sistema talnega gretja in sicer STANDARD ter PROFIX®. Slednje, vključuje inovativno sistemsko ploščo, ki je plod slovenskega znanja, razvoja in proizvodnje. Gre za izdelek, ki presega vse standarde kakovosti in zaradi minimalne toplotne izgube zagotavlja še višje prihranke. To pomeni, hitrejše povračilo investicije in nižje stroške ogrevanja. Razlika v ceni med obema sistemoma pa je max. 300 EUR, pri hiši v velikosti 150 m2.

Sistemska plošča PROFIX®Sistemska plošča STANDARD

Pri kvalitetno vgrajenem sistemu talnega gretja ne prihaja do težav in okvar. V podjetju PROFIX, v 20-ih letih svojega delovanja nismo zabeležili niti enega škodnega primera ali reklamacije vgrajenega sistema. Držimo se visokih standardov, ker se zavedamo, da je riziko slabega talnega gretja prevelik – v primeru težav nastanejo absurdno visoki stroški.

Dolgoročno, lahko izbira kakovostnih materialov prinese prihranke pri vzdrževanju in energiji ter prispeva k udobju in zadovoljstvu z delovanjem sistema.

Fizične lastnosti prostora

Pri fizičnih lastnostih prostora govorimo o velikosti, razporeditvi, obliki in izolaciji prostora. Vse te značilnosti lahko vplivajo na oblikovanje cene talnega gretja. Na primer, večji prostori zahtevajo daljše cevi in posledično več diletacijskih cevi, kar poveča stroške namestitve. Pomembno je tudi upoštevati, ali je prostor dovolj izoliran, saj slaba izolacija vodi v večje toplotne izgube in s tem višje stroške ogrevanja ob sami uporabi talnega gretja.

Lokacija hiše

Naslednji dejavnik, ki vpliva na ceno investicije, kot tudi na stroške uporabe talnega gretja, je lokacija vaše hiše oziroma stavbe. Le-ta lahko stoji na senčni ali sončni legi.

Se sprašujete, kaj ima to opraviti s talnim gretjem?

Sončna lega prostora in velikosti oken vplivata na količino sončne energije, ki vstopa v prostor. Na primer, hiša, ki stoji na sončni legi in ima veliko steklenih površin, se bo ob ugodnih dneh delno ogrevala s sončno svetlobo in bo za doseganje želene temperature v prostoru potrebovala manj časa. V takšnih prostorih se lahko zmanjša obremenitev talnega gretja. Na drugi strani, pa lahko večja okna povečajo izgubo toplote in s tem ustvarijo potrebo po močnejšem talnem gretju.

To so nezanemarljivi podatki, ki jih strokovnjaki upoštevajo pri izgradnji delovnega načrta za polaganje talnega gretja.

Potrebe in navade ljudi

Navade ljudi se med seboj zelo razlikujejo – nekateri so zelo zmrzljivi in ogrevajo dom že pri 15 ˚C, spet drugim je vedno vroče in ob času, ko nekateri še niso zaključili z ogrevalno sezono, ti že hladijo prostore. Medtem ko je za nekatere idealna bivalna temperatura 21 ˚C, je drugim še pri 24 ˚C lahko hladno. 

Zakaj je to pomembno? Od teh navad je odvisna optimalna temperatura talnega gretja, pri kateri se boste ogrevali. Pri talnem gretju je temperaturni režim v povprečju nastavljen med 30 in 35 ˚C, glede na namembnost posameznih prostorov pa se giblje od 25 do 35 ˚C. Če vam povemo, da vsaka dodatna stopinja predstavlja 6 % višji strošek, je jasno, da to ni nezanemarljiva razlika pri porabi električne energije, ki se odraža na višji ceni položnice.

Investicijsko gledano, prihaja do razlik tudi zaradi različnih načinov polaganja cevi. Optimalno je polagati cevi na krajši cevni razmak, ob katerem bo temperaturni režim lahko čim nižji – tako bo prihranek energije na dolgi rok višji. Žal je pa tako, da veliko ponudnikov še vedno vgrajujejo cevi na prevelik cevni razmak, da bi prihranili na začetni investiciji, kar pa ni dolgoročno donosno, saj zaradi večje porabe energije dodatno obremeni vašo denarnico.

Talno gretje Profix in Standard

Primer: Optimalno za bivalne prostore (z robno cono ob večjih steklenih površinah).

Končno ceno talnega gretja je težko opredeliti, saj je vsaka hiša projekt zase in zahteva individualno načrtovanje ter popolnoma personalizirano pripravo delovnega načrta. Pomembno je, da izberete zanesljivega partnerja, ki bo prisluhnil vašim željam in vam pomagal oblikovati najboljšo rešitev za vaš dom.

Cena talnega gretja je rezultat kombinacije različnih dejavnikov, ki segajo od individualnih potreb posameznika, fizičnih lastnosti prostora do uporabe materialov. Pomembno je upoštevati vse te dejavnike, saj vplivajo tako na višino investicije, kot tudi na stroške uporabe talnega gretja. Ne pozabite – začetna investicija je enkratna, stroški uporabe pa so konstantni.

Pri podjetju Profix upoštevamo vse vaše potrebe in specifične značilnosti prostora ter na podlagi vseh dejavnikov predlagamo najboljšo rešitev za vaš dom ali poslovni prostor.

Categories Nekategorizirano

Prednosti talnega gretja

Družina se ogreva s talnim gretjem

Prijetno topel dom, brez hladnih in vročih točk, zdravo bivalno okolje, visoka energetska učinkovitost in majhna poraba – to so samo nekatere od prednosti, ki jih prinaša talno gretje.

Vedno več ljudi se namreč odloča za to inovativno ogrevalno rešitev, ki zagotavlja številne ugodnosti, ki prispevajo k udobju, prihrankom in boljšemu počutju.

Ne glede na to, ali gradite novo hišo ali prenavljate obstoječ prostor – talno gretje je prava izbira.

V nadaljevanju članka bomo predstavili glavne prednosti talnega gretja in razkrili, za kako inovativno in učinkovito metodo ogrevanja gre.

1.) Enakomerno ogrevanje

Talno gretje ogreva prostor enakomerno, saj toplotna izhaja iz celotne talne površine, od koder topel zrak ogreva prostor od spodaj navzgor. To omogoča enakomerno porazdelitev toplote po celotnem prostoru, kar pomeni, da ni več čutiti hladnih in vročih točk ali neprijetnih nihanj temperature. Na tak način zagotavlja udobno in prijetno bivalno okolje, ki predstavlja še večje ugodje za uporabnika.

Talno gretje enakomerno ogreva prostor

2.) Bolj zdravo okolje

Se sprašujete, kako lahko vrsta ogrevanja pripomore k bolj zdravemu bivalnemu okolju v prostoru? Tako, da ne povzroča gibanja zraka, ki bi dvigoval prah in alergene ter povzročal bolezni dihal.

Talno gretje prav tako ne suši zraka v prostoru in posledično zmanjša nelagodje, ki ga povzroča suh zrak. Poleg tega, zmanjšuje vlažnost prostora, kar zmanjša tvegaje za nastanek plesni in izboljšuje kakovost zraka.

Obstaja sicer zmotno prepričanje, da talno ogrevanje povzroča krčne žile – v kolikor je talno gretje projektirano in izvedeno pravilno, temperatura tal v bivalnih površinah ni tako visoka, da bi imela kakršenkoli negativen vpliv na zdravje.

3.) Več prostora

Talno gretje je sistem ogrevanja, ki ne vključuje radiatorjev ali drugih ogrevalnih teles.

Vse komponente talnega ogrevanja so skrite in zato ne motijo estetskega videza sobe. To omogoča večjo fleksibilnost pri postavitvi pohištva in urejanju prostora, saj lahko prostor opremite popolnoma po svojih željah, ne da bi se bali ovir ali neenakomerne porazdelitve toplote.

S talnim gretjem bo zato vaš dom imel čistejši in veliko lepši izgled.

Skica talnega ogrevanja v prostoru.

4.) Energetska učinkovitost

Talno gretje vzdržuje temperaturo v prostoru z manjšo porabo energije. Kako? Toplota, ki izhaja iz talne površine ima večjo toplotno kapaciteto kot zrak, ki ga ogrevajo radiatorji, zato za ogrevanje porabi manj energije. Manj porabljene energije se bo odrazilo v nižjih stroških ogrevanja.

Pri talnem gretju je temperaturni režim v ogrevalni napravi (toplotni črpalki, peči …) v povprečju nastavljen med 30 in 35 oC , v primerjavi z visokotemperaturnim radiatorskim režimom, ki ima povprečno temperaturo med 50 in 60 oC.

Izjemno pomemben podatek, ki nam pove, kakšna je energetska učinkovitost talnega gretja, je zalitost položenih cevi z estrihom. Višja kot je zalitost, manj bo izgub pri prenosu toplote na estrih. To pomeni, da višja, kot je zalitost cevi, bolj energetsko učinkovito je talno gretje.

Sistemske plošče za talno gretje odlikuje daleč najvišji % zalitosti cevi, ki je v povprečju kar 85 %. To pomeni izredno majhne toplotne izgube.

Cev je popolnoma obdana z estrihom, zato bo prenos toplote hitrejši in bo za ogrevanje porabljeno manj energije. Manj, kot bo porabljene energije, nižji bodo stroški ogrevanja.

Pri izbranem ponudniku se pozanimajte o % zalitosti cevi z estrihom.

Sistemske plošče za talno gretje Profix

5.) Dolga življenjska doba

Z izbiro kakovostnega sistema talnega gretja, se odločite za dolgoročno naložbo. Sistem talnega ogrevanja PROFIX® vsebuje kar 25-letno garancijo in odraža najvišjo kakovost, kot tudi energetsko učinkovitost.

Pričakovana življenjska doba talnega gretja Profix je dolgih 100 let.

6.) Tiho delovanje

Ženska počiva ob tihem delovanju talnega gretja

Talno gretje se ponaša s skoraj neslišnim delovanjem. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, pri katerih je slišati ropot pri delovanju radiatorjev ali ventilatorjev, talno ogrevanje deluje povsem brez hrupa. To je posledica načina delovanja, v katerem se toplota prenaša neposredno skozi tla, brez ogrevalnih teles, ventilatorjev ali drugih premičnih delov. Zato talno gretje, poleg drugih prednosti, omogoča mir in tišino v prostoru ter na ta način pripomore k bolj prijetnemu bivalnemu okolju.

Ne le, da uživate v toplem domu, ampak v popolni sprostitvi brez motečih zvokov ogrevalnih sistemov.

Talno gretje lahko označimo za revolucionarno ogrevalno rešitev, ki izboljšuje naš način življenja. Zagotavlja prijetno in udobno bivalno okolje, ki je energetsko učinkovito ter hkrati estetsko privlačno. In kar je najbolj pomembno, s svojo dolgo življenjsko dobo bo poskrbelo za prijetno topel dom še veliko, veliko let.

Pozanimajte se za možnosti vgradnje talnega gretja tudi v vašem domu in začnite izkoriščati vse prednosti, ki jih talno gretje ponuja.

V podjetju Profix vam naši strokovnjaki vam z veseljem svetujejo in pripravijo neobvezujočo ponudbo.

Categories Talno gretje in hlajenje

Polaganje talnega gretja

Polaganje talnega gretja

Talno gretje je prva izbira ogrevanja, saj s svojim načinom delovanja zagotavlja zdravo in prijetno bivalno izkušnjo. Gre za energetsko učinkovit način ogrevanja, s katerim boste poskrbeli za topel dom za naslednjih 100 let. Vendar pa polaganje talnega gretja zahteva pozornost in skrbnost ter veliko mero strokovnosti. Le s pravilno izvedenim postopkom vgradnje bomo zagotovili optimalno delovanje sistema.