Vodno talno ogrevanje

Pri izbiri nizkotemperaturnih sistemov ogrevanja, najsibo električno ali vodno talno gretje, obstaja enotno prepričanje – talno gretje je najprimernejši način ogrevanja, ki prinaša številne prednosti. Je zdravju in okolju prijaznejši, prinaša več prostora, da ne govorimo o njegovi energetski učinkovitosti.

Ko izbiramo med nizko- in visokotemperaturnimi sistemi je torej izbira jasna, kaj pa, ko govorimo o vrsti talnega gretja?

Ni vsako talno gretje enako učinkovito

Izbira pravega talnega gretja je ključna – tako z vidika energetske učinkovitosti kot tudi z vidika udobja za stanovalce – vendar je le-ta žal, velikokrat napačna.

Zakaj, kupci namenjajo izbiri talnega gretja vse premalo pozornosti. Morda zato, ker so o navidezno minimalnih razlikah med sistemi premalo seznanjeni, še manj pa so seznanjeni o posledicah, ki jih te razlike lahko prinesejo.

Bolj, kot izbirati med električnim in vodnim talnim gretjem, je pomembno izbrati učinkovit sistem.

Pri nekaterih je izbira napačna le zato, ker je talno ogrevanje tisti del v objektu, ki je skrit pod tlemi in ga dojemajo kot nepomembnega.

Posledice napačne izbire talnega gretja lahko znatno obremenijo vašo denarnico, poleg tega pa ogrozijo udobje v prostoru.

Na primer, z nepravilno določeno medcevno razdaljo bo na tleh veliko hladnih točk, ki jih boste zagotovo občutili, ne le pod vašimi stopali, ampak tudi v prostoru.

Kako izberemo pravo vrsto talnega gretja?

Za pravi sistem talnega gretja se najlažje odločimo, če poznamo prednosti in slabosti posameznih produktov. In seveda, če vemo, na kaj moramo biti pozorni.

Če vzamemo za primer avtomobilsko industrijo in nakup avtomobila. Kaj nas najbolj zanima? Predvsem smo radovedni, kakšna bo poraba goriva, da smo seznanjeni s prihodnjimi tekočimi stroški.

In tudi pri izbiri talnega gretja, bi morali iskati odgovor na to vprašanje – kateri sistemi talnega gretja bo energetsko najučinkovitejši?

Zalivanje cevi s estrihom

Odgovor je lahko preprost, če veste, kateri podatek iskati. Vprašati se je potrebno, kakšen je odstotek zalitosti cevi z estrihom. Boljša kot je zalitost, hitrejši in večji je prenos energije v estrih in krajši je začetni ogrevalni čas.

Če je le možno, naj bo procent zalitosti cevi z estrihom blizu 90 %. Takšni sistemi talnega gretja so energetsko veliko učinkovitejši.

Posebno pozornost velja nameniti izbiri materialov

Pri izbiri materialov je najpomembnejša izbira primerne sistemske plošče in cevi. Zakaj, ti dve komponenti sta vgrajeni pod estrihom in je potrebno v primeru nepravilnosti zamenjati celotno talno oblogo, kot tudi estrih.

Slaba kvaliteta materialov (in slaba izvedba) talnega gretja sta lahko povezani z velikimi stroški v primeru morebitnih težav oziroma okvar.

Sistemska plošča talnega gretja mora v prvi vrsti biti takšna, da njena oblika omogoča čim boljšo zalitost cevi z estrihom. Tako se znatno izboljša njen energetski vidik – boljša kot je zalitost cevi z estrihom, hitrejši in večji je prenos toplote.

Pomembno je poskrbeti tudi za čim večjo varnost pri izvedbi – za to, morajo cevi ležati pod najvišjo točko plošče.

Sistemska plošča talnega gretja

Na kvaliteto sistemske plošče vpliva več različnih dejavnikov in sicer:

  • Oblika in razporeditev čepov: Idealna oblika sistemske plošče je takšne, da:

    a) pri zalitosti omogoča čim manj zračnih lukenj med cevjo in estrihom;
    b) je čim bolj univerzalna in posledično primerna za več različnih dimenzij cevi – brez, da izgubimo na deležu zalitosti;
    c) omogoča zaščito cevi in prepreči morebitne poškodbe.
  • Postavitev parozapore: Parozapora naj bo ločena od toplotne izolacije, da se lahko pri montaži porabijo tudi najmanjši ostanki.
  • Gostota sistemske plošče: Gostota sistemske plošče za talno gretje se gibljeod 20 kg/m³ naprej, odvisno od namembnosti objekta oziroma potencialne obremenitve v njem (hiša, dvorana, avtomehanična delavnica …).
  • Debelina toplotne izolacije: Debelina izolacije se določi glede na transmisijske izgube in razpoložljivo višino v objektu. Debelina toplotne izolacije v objektu je pomemben dejavnik pri zmanjševanju transmisijskih izgub toplote. Le-te se nanašajo na toplotne izgube skozi ovoj stavbe (stene, strop, tla) zaradi prehoda toplote skozi gradbene materiale. Debelina izolacije ima zato ključno vlogo pri zmanjševanju teh izgub.

Pozorni bodite tudi na material cevi za talno gretje. Le-te so izdelane iz različnih materialov in največja nevarnost je ta, da na spoju popustijo ali počijo. Cevi morajo biti varne, da zagotovijo dober prenos toplote iz notranjosti navzven.

Najprimernejše cevi za vodno talno gretje so zagotovo cevi PEX-a, izdelane iz visokotlačno zamreženega polietilen, zamreženje tip A. Te se ponašajo z odličnimi tehničnimi karakteristikami, dolgo življenjsko dobo in enostavnostjo pri izvedbi.

Daleč od nezanemarljivega je tudi ostala oprema pri sistemih talnega ogrevanja, kot so razdelilniki s pripadajočimi omaricami.

Pri podjetju PROFIX razdelilnikom dodajamo napisne tablice za označevanje prostorov. Sicer preprost, vendar izjemno praktičen označevalni sistem, omogoča organiziran in jasen pregled nad razporeditvijo zank talnega gretja. Tako boste točno vedeli, katera zanka je povezana z določenim prostorom.

Nastavitev pretokov in temperatur v posameznih prostorih bo enostavnejša, kar bo pripomoglo k učinkovitejšemu upravljanju sistema talnega gretja. Pri morebitnih težavah pa bo mogoče veliko hitreje locirati napako po posameznih prostorih, kar bo zagotov prihranilo čas in napor.

Nastavitev pretokov temperatur

Izbira ponudnika za polaganje talnega gretja

Še tako kvalitetna in pravilna oprema ne velja veliko, če je izvedba slaba. Zato izberite ponudnika za izvedbo talnega gretja, ki bo kvaliteto in poreklo svojega sistema lahko dokazoval z ustreznimi certifikati, varnost svojega sistema podprl z ustreznimi garancijami, funkcionalnost in varčnost pa z ustreznimi tehničnimi izračuni.

Sistemska plošča ponudnika Profix

Pri podjetju PROFIX upoštevamo vse karakteristike, ne le kvalitetne sistemske plošče, temveč vseh komponent talnega gretja. Izdelali smo prvi certificiran sistem, ki zajema sistemsko ploščo, cev in estrih.

Minimalna povprečna zalitost z estrihom znaša 85 %, možna pa je tudi do 100 % zalitost. Gre za sistem, ki presega vse standarde kakovosti na področju ploskovnega ogrevanja in je zanj pridobljeno tudi Slovensko tehnično soglasje. Izdelava pa je v celoti izvedena na slovenskih tleh.

Ne glede na to, ali izbirate električno ali vodno talno gretje, je potrebno izbrati takšen sistem talnega gretja, ki bo varčen, varen in energetsko učinkovit. Uporabljeni materiali morajo biti kvalitetni in vzdržljivi, še posebej zato, ker je talno gretje skrito pod estrih oziroma talno oblogo. Odločite se za kakovostno talno gretje, ki bo ustvarjalo prihranke in grelo vaš dom še dolga leta.

Naši strokovnjaki za talno gretje so vam na voljo za posvet.

Sorodni članki:

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*